fbpx
202001 - waarin heb je gefaald deze week_ (1)

Waarin heb je gefaald deze week?

7 januari, 2020 , In: Doelgroep, LinkedIn, Online communicatie , With: No Comments
0
Vandaag wil ik je graag inspireren met een geweldig verhaal. 
 
Het gaat over Sara Blakely, oprichtster Spanx, een Amerikaans bedrijf dat (corrigerend) ondergoed maakt voor dames (ook te koop in Nederland). In het eerste jaar verkochten ze $4 miljoen en in het tweede jaar was dat $10 miljoen.
 
Zeer succesvolle dame! En toch, als ze haar vragen wat het beste advies is geweest wat ze ooit gehad heeft, heeft ze het nooit over een typisch succes advies.
 
Op dat moment vertelt ze altijd het verhaal over haar vader die haar als kind, elke week uitnodigde om even met hem te praten. Zijn standaard vraag was dan: 
 
"What did you fail at this week?"
Oftewel, wat heb je deze week gedaan waarin je gefaald hebt? Wat is je deze week niet gelukt? Wat is deze week mislukt? 
 
Hij wilde niet weten hoeveel tienen ze had gehaald. Hij had ook geen interesse in het aantal scouting koekjes dat ze verkocht had, hoeveel punten ze gescoord had bij haar voetbalteam of dat ze een geweldig punt had voor haar wiskunde toets. 
 
Wat hij wel wilde weten is of ze ergens in gefaald had, of ze iets gedaan had, wat gewoon wat mislukt. Wil je weten wat zijn reactie was, als ze hem dit vertelde? 
 
Hij gaf haar een HIGH FIVE! 
 
Denk hier eens even over na. Al opgroeiende vroeg Sara’s vader haar om te vertellen waarin ze gefaald had, wat haar niet gelukt was. En hij liet haar dan niet alleen voelen dat hij nog steeds van  haar hield, hij vierde haar mislukkingen met haar! 
 
👉 Wat zou dat met jou gedaan hebben als jij die vraag elke week gekregen had, met een high five als reactie van je vader. 🤚
Hoe comfortabel zou jij dan zijn in het maken van fouten, in het nemen van beslissingen en die dan ook uit te voeren?
 
Wij zijn opgegroeid in een cultuur waarbij angst de boventoon voert. We hebben liever niet dat kinderen de trap oplopen, leren fietsen of in een hoog klimrek klimmen. Je weet wel, zo eentje waar je net niet meer bij je kind kunt. Terwijl het beter is om je kind dit allemaal gewoon te leren, dan heb je naderhand minder zorgen want je kind kan dan goed traplopen, fietsen en klimmen. En je kind heeft meer zelfvertrouwen om dezelfde reden.
 
En zo zijn we naar ons zelf toe ook. We hebben liever niet dat we uit onze comfortzone stappen en leren om echt te ondernemen want dan hebben we het idee dat we dit ‘moeten’ verantwoorden naar onze partner, vriendinnen, kinderen. We hebben het idee dat we er dan niet meer kunnen zijn voor ons gezin, dat we geen tijd hebben, dat we… vul maar in. 
 
Terwijl het tegenovergestelde waar is. Als je beter voor jezelf en je eigen behoeften gaat zorgen, ben je juist een voorbeeld voor je partner, vriendinnen en kinderen. Je gaat beter in je vel zitten en dat straal je uit, believe you me! 💃
 
Dit hoeven heus geen grootste veranderingen te zijn. Daar geloof ik niet in. Het gaat om die kleine dingen.
Om die wandeling die je alleen maakt, omdat niemand op dat moment meewil. Die salade die je voor jezelf maakt, terwijl de rest nu liever vlees wil eten. Het kopje thee dat je kiest, terwijl ‘iedereen’ wil dat je een glaasje wijn meedrinkt. 
 
Het gaat om dat ene idee dat oppopt in je gedachte, dat je niet meteen wegwuift. Dat idee wat je nu gaat toelaten in je zijn, waar je in leert vertrouwen dat het een goed idee is. Wat je gaat onderzoeken naar z’n mogelijkheden en wat je gaat overleggen met iemand die je aanmoedigt. Hier komt trouwens die handige 5-4-3-2-1 regel van Mel Robbins heel goed van pas!
 
En of dat idee van je dan gaat falen of niet is onbelangrijk. Belangrijk is dat je weer leert geloven en vertrouwen in jezelf. 
 
Dan komt alles goed. 
 

Dus, in wat heb jij deze week gefaald?

Stuur me een bericht.

En mocht je niets weten, denk dan aan iets waar je heel slecht in bent. Heb je iets? Mooi! Geef jezelf een HIGH FIVE.
En zoek iets waarin je enorm kunt falen. 
 
Oh Yes, You Can! 
 
Liefs! 
Josine 
 
 
Een deel van deze blog is een vertaling van het artikel op Inc.com. Je kunt hier het Engelstalige artikel lezen: https://www.inc.com/melanie-curtin/billionaire-ceo-sara-blakely-says-these-7-words-are-best-career-advice-she-ever-got.html
 
 
 

Leave a Comment

There are no comments yet. Be the first to comment.

PEPtalk

Gratis eBook: 11 zaken die je per direct moet aanpassen voor een Sexy* LinkedIn profiel