fbpx
202009 - Netwerken is vermoeiend

Netwerkborrel? Liever niet!

1 september, 2020 , In: LinkedIn , With: No Comments
0

“Ik vind netwerken zooo vermoeiend”

Ik hoor je!
Live netwerken in een zaal met mensen die ik niet ken… honderdduizend prikkels ontvangen of blokkeren, praten met de verkeerde persoon waar ik met goed fatsoen niet vanaf kom, daarna nog een gesprek met een extravert die maar blijft praten over al zijn (meestal een hij – sorry lieve mannen) successen wat me eigenlijk net niets interesseert, met als resultaat tutende oren, chagrijnig omdat ik het niet voor elkaar kreeg en al mijn visitekaartjes nog ‘fijn’ in mijn tas. Oh ja, en natuurlijk heb ik wél de visitekaartjes van die anderen… 

Oh zeker, ik had me ten doel gesteld om minstens 10 visitekaartjes uit te delen, met minstens 15 verschillende personen te praten en… ja, niet dus. 

Netwerkenavonden in mijn eerste jaren als ondernemer waren zooo moeizaam en niet effectief. Ik deed vooral dingen waardoor ik me zo stom voelde. Ik klampte me op zo’n avond aan de barman vast of – als ik me echt goed voelde – liep ik door de menigte alsof ik op weg naar iemand was… goedendag-knikkend, en dan nergens bij durven aansluiten, om zo aan de andere kant van de zaal uit te komen. En weer terug…
Zelfs al kwam ik bekenden onderweg tegen, ik was zo opgefokt dat ik niet durfde te stoppen om me bij het gesprek te voegen. Ze zouden wel denken… dacht ik dan. 

Maar ja, ik wilde perse een netwerk opbouwen, dus ik ging door.

Op een bepaald moment ging ik alleen nog naar een netwerkbijeenkomst als er een spreker was. Meestal was dat omdat iemand een boek geschreven had. Dan kon ik daarna mooi met het boek in de rij staan om een handtekening én een foto te krijgen. Dat was dan wel een opdracht voor mezelf. Want ik ben niet verlegen en ik durf echt wel dingen.

Ik ben gewoon introvert. Op momenten van netwerken wist ik gewoon niet waar ik over kon praten. Ik had geen onderwerpen, geen idee wat ik kon vragen en kon al helemaal mijn eigen verhaal niet vertellen, want daar zit vast niemand op te wachten.
Typische gedachten van een introvert, ben ik achter gekomen.

Met het lid worden van een vaste netwerkgroep (vertel ik een andere keer) en daarna het inzetten van LinkedIn is dat zo veranderd. Ik kan nu veel meer mijn ‘netwerk-ei’ kwijt. Online! 

Ik link met bijna iedereen. Ik nodig zelf mensen uit, mensen nodigen mij uit, ik ‘praat’ er vrolijk op los, ik stel vragen, ik vertel, ik deel, ik zet mezelf op de voorgrond en dat ‘doet me niks’. (dat is niet helemaal waar, en dat is voor een andere keer).

Dat kletsen op LinkedIn dat kan ik nl. schrijvend doen. Het chatten doe je typend. Ik kan even nadenken over wat ik wil zeggen, uuh typen. Ik kan nog even het profiel checken, of hun website. Ik hoef niet meteen te reageren. Ik beslis hier zelf wat mijn tempo is. And I love it!
Ik heb ook geen last van prikkels die ik moet verwerken.
Ik kan volledig mijn introverte zelf zijn.
Hoe zou dat voor jou zijn? 

Het is in elke geval wat ik je wil meegeven in mijn webinar: LinkedIn voor Introverte Ondernemers.
Je kunt je hier aanmelden: Yes, ik kom naar jouw webinar.
Zie ik je binnenkort? 💃!

Just go for it!   
Josine 

Leave a Comment

There are no comments yet. Be the first to comment.

PEPtalk

Gratis eBook: 11 zaken die je per direct moet aanpassen voor een Sexy* LinkedIn profiel