fbpx
202011 - ganzen gakken

Ganzen gakken. Wat doen mensen?

24 november, 2020 , In: LinkedIn, Online communicatie, Online Groei , With: No Comments
0

Regelmatig hoe ik het gakken boven me  

Het doet me goed.     

Zeker sinds ik het verhaal en de lessen van gakkende ganzen heb vernomen, stemt het me heel positief om gakkende ganzen te horen.

1. Ganzen vliegen in een V-formatie waarbij iedere volgende gans een stukje hoger vliegt dan de gans voor hem en zo profiteert van de opwaartse kracht. Daardoor besparen ze 50% energie en kunnen ze 71% verder vliegen.

De les: Een gemeenschappelijke richting zorgt ervoor dat je makkelijker samenwerkt. Je profiteert van elkaars stuwende kracht.

LinkedIn: Zoek de connectie met anderen en voeg niet zomaar iedereen toe. Connect met mensen waar je een verbinding mee voelt. De foto voelt goed, de tekst is goed. Als er weinig tekst staat, kun je – bij ondernemers – ook de website bezoeken. Voel je geen verbinding, laat het dan deze keer gaan. Er zijn genoeg andere mensen.

2. Een gans die uit de formatie vliegt voelt meteen weerstand en vliegt dus vanzelf weer terug in de formatie.

De les: Als de groep dezelfde kant opgaat als jij wilt, is het niet slim om uit de groep te gaan. Geef hulp en accepteer hulp.

LinkedIn: Het is een tijd waarin online netwerken steeds meer toegepast wordt en steeds meer mensen dit doen. Online netwerken vraagt om een groter netwerk met meer onbekenden dan het netwerk van mensen die je al kent. Online geldt de regel: It’s not who YOU know, it’s WHO knows you! Je werkt ernaar toe dat jij de mens bent die door anderen gekend/ herkend wordt.

3. Een gans die vermoeid raakt, laat zich terugzakken en gaat meer achteraan vliegen. Vaak wordt gedacht dat de voorste gans wel een volwassen mannetje zal zijn, maar dat hoeft helemaal niet. De ganzen wisselen vaak van plek.

De les: Mensen zijn afhankelijk van elkaars talenten, vaardigheden en capaciteiten. Het kan lonen om moeilijke taken af te wisselen en leiderschap te delen. Accepteer het als je vermoeid bent en even terug moet zakken.

LinkedIn is online. Je kunt elk moment inloggen dat je het jou uitkomt. Mis je een paar dagen, dan is dat niet erg. Toch raad ik je aan om in het begin dagelijks in te loggen, te kijken wie er op jouw tijdlijn zijn, te zoeken naar nieuwe connecties, te observeren wat er in jouw netwerk gebeurt. Zet zeker je timer op maximaal 30 minuten en beslis van te voren wat je wil doen.

4. De ganzen gakken om contact te houden en bij elkaar te blijven. Het klinkt zelfs alsof de achterste ganzen de voorste aanmoedigen.

De les: Enthousiaste groepen zijn productiever. Zorg er dus voor dat je gegak 😉 stimulerend is.

LinkedIn: laat regelmatig van je horen. Via een chatbericht op LinkedIn of via een een post die je plaatst. Je kunt de personen om je heen op die manier aanmoedigen, je vergroot je online zichtbaarheid en werkt weer aan die regel: It’s not who YOU know, it’s WHO knows you.

5. Als een gans zich niet lekker voelt vliegen twee ganzen de formatie uit en vergezellen de niet fitte gans naar de grond. Daar blijven ze tot de gans verder kan vliegen of sterft. Daarna zoeken ze weer aansluiting bij een andere formatie.

De les: Sta in goede, maar ook in slechte tijden klaar voor elkaar.

LinkedIn: Anderen delen regelmatig verhalen met een zoekvraag in. Reageer daar eens ECHT op. Dus niet met een naam als reactie en wel met een uitgebreid persoonlijk bericht waarom je die persoon of dat bedrijf aanbeveelt als antwoord op de zoekvraag.
Ten tweede: als je regelmatig met mensen chat via ‘berichten’ op LinkedIn en vraagt ‘hoe gaat het?’ dan zul je ontdekken dat je daar ook een hand kunt uitreiken naar mensen die dat even kunnen gebruiken. Op die manier bouw je aan een online netwerk waar vertrouwen en connectie mag groeien.

Want dat is het hele missie van LinkedIn: “professionals van over de hele wereld met elkaar in contact te brengen, zodat ze productiever en succesvoller kunnen zijn.”

Jouw doel is om een voor jou vertrouwd online netwerk te bouwen, waar je vragen aan kunt stellen, die je kunt aanbevelen en die jij kunt helpen met jouw expertise. Met als nog hoger doel; een online netwerk met mensen die je uiteindelijk ‘live’ (in welke vorm dan ook) zult ontmoeten.

Let’s create an awesome online network! 💃
Josine

Leave a Comment

There are no comments yet. Be the first to comment.

PEPtalk

Gratis eBook: 11 zaken die je per direct moet aanpassen voor een Sexy* LinkedIn profiel